Do jakich dań dodawać zioła

07:52

Świeże zioła w kuchni nie tylko i wyłącznie wspaniale będą wyglądać na kuchennym parapecie, niemniej jednak też poprawią walory smakowe wielu dań. Warto poeksperymentować w kuchni i sprawdzić, które zioła najlepiej trafiają w gust domowników. Zioła można dodawać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych i past warzywnych.

Z powodzeniem mogą zastąpić sól, która jest bardzo szkodliwa i szczególnie w nadmiarze może się przełożyć na gorsze wyniki badań. Hodowana mięta w doniczce może być dodawana także do koktajli. Na pewno również będzie wyglądać dobrze jako ozdoba na deserach lodowych i ciastach. Ładne, świeżo zielone listki bazylii, czy mięty sprawdzają się jako elementy dekoracji. Poza tym z liści mięty pieprzowej można zaparzyć herbatę. Będzie miała znacznie delikatniejszy smak niż mięta z aparzona w torebce, niemniej jednak również będzie smakować. Ogólnie rzecz ujmując zioła w doniczce, w szczególności miętę, powinno się regularnie podcinać, czyli urywać im listki i je wykorzystywać. Wtedy roślina zagęści się i będzie miała nowe pędy boczne. Ważne jest również podlewanie bazylia w doniczce powinna być podlewana co drugi dzień niewielką ilością wody. Mięta zaś wymaga podlewania dzień w dzień. Warto również pamiętać o właściwym stanowisku dla ziół rosnących w doniczkach. Nie powinny znajdować się na stanowisku w pełnym słońcu, ponieważ wówczas ich liście będą usychać. Ziół nie trzeba nawozić ani przesadzać. Będą rosły dużo lepiej w jednej donicy przez dwa trzy sezony. Po tym czasie ziemię należy wymienić na nową a doniczkę na taką, która jest o jeden rozmiar większa.
Zobacz również: świeże zioła w kuchni.

You Might Also Like

0 komentarze