Twoje gotowanie

03:09

Sosy i mleka
Gotowanie jest sztuką. Sztuką dobierania smaków, łączenia kolorów i dodatków. Nie właściwie każdy tej sztuce się testuje i odnajduje, co jest w całości normalne.



Nie właściwie każdy musi dysponować wyszukanym zmysłem smaku, który podczas gotowania jest fantastycznie potrzebny. Świetnie rozwinięty zmysł smaku daje możliwość gotującemu nie wyłącznie oszacować, czy dodał sos sojowy w adekwatnej ilości. W wielu przypadkach wyczucie smaku daje możliwość wycenić dobry jakościowo produkt, od tego, który nie do końca spełnia nadzieja. A jak wiadomo jakość produktów, w dużym stopniu przekłada się na jakość przygotowanej potrawy.

W gotowaniu przydaje się również naturalna umiejętność do łączenia smaków. Nie każdy taką posiada. A osobom, które lubią i chcą gotować, takie zdolności bardzo się przydają, bo dzięki nim przygotowywane potrawy za każdym razem są jeszcze lepsze. W każdej sytuacji jest tak, że gotuje się na bazie przepisów. Wtedy wiadomo, jak traktować glony do sushi, czy jakie proporcje składników są niezbędne do przygotowania sałatki. Właściwie każdy przepis można jednak traktować dość luźno. Jeżeli już ma się doświadczenie w gotowaniu i wyczucie smaku, można przekształcić przepis, dodając do potraw coś od siebie albo rezygnując z jakiegoś składnika. W ten sposób można poprawić smak dania. W ten sposób modyfikuje się wiele przepisów.

Kiedy komuś nie smakuje mleko kokosowe w puszce, zamienia się je na inny alternatywny składnik i testuje, czy w takiej wersji jedzenie przejdzie, czy będzie tak samo smaczne. Nie w każdej sytuacji oczywiście jest to możliwe. Tam, gdzie podstawę dania stanowią wodorosty, nie można ich usunąć, bo danie straci swój sens i jego przygotowanie może być wręcz niemożliwe. Dlatego modyfikacji w przepisach kulinarnych dokonuje się tylko w takim zakresie, jak jest to realne. Zbyt duże zmiany mogą sprawić, że danie będzie zupełnie inne. Jeśli w daniu zmieni się składniki i proporcje, może ono w pełni zmieć smak i wygląd.

Źródło informacji: algi morskie sklep.

You Might Also Like

0 komentarze